Suomen uistin « Takaisin

Suomen Uistin on Jarmo Rapalan vuonna 2006 perustama uistinpaja, joka on syntynyt halusta vaalia parasta suomalaista käsityötaitoa uistimenvalmistuksessa. Suomen Uistimen repertuaariin kuuluu entisten ja nykyisten mestareiden kehittämiä uistimia. Niiden valmistusta jatketaan aiempaa perintöä kunnioittaen, mutta samalla uusista, paremmista valmistusmateriaaleista lisäpotkua työhön hakien.

 

Suomen Uistimen viehevalikoimaan kuuluvat suomalaisten kalamiesten hyvin tuntemat ottipelit: LGH, JAN, E.V. Trutta, Karikko, Turus Ukko ja Vissi. Ne kaikki on tehty kalamiehille, jotka ymmärtävät laatutyön merkityksen uistimen kalastavuudelle. Sen, että mikä tahansa liukuhihnatuotettu muovinkappale ei houkuttele kalaa iskemään. Ja myös sen, että laatutyöllä on arvonsa. Yhden, kymmeniä käsityövaiheita vaativan uistimen vaatima työmäärä on sellainen, että yksikään vieheemme ei koskaan tule olemaan massatuote.

 

Emme halua tehdä vain paljon kaikille. Toimintamme perusajatus on,
että teemme niin hyviä vieheitä kuin kalamies toiselle pystyy tekemään.

- Jarmo Rapala


 

TEKIJÄT

Vuoluveitsi on aina istunut suomalaisen miehen käteen ja kädentaitoa on hyödynnetty vahvasti sekä kalankuvia puusta veistäessä että myöhemmin muista materiaaleista muotoillessa. Lauri Rapalasta alkaen kansainväliseenkin maineesen nousseita tekijämiehiä on monta. Leo Gunnar Hacklin, Erkki Virolainen, Jouko Antero Niemivaara, Esko Rapala…

Suomen Uistimen uistimentekijät jatkavat mestareiden työmenetelmiä. He eivät vain suunnittele, vaan myös valmistavat itse uistimiensa malliversiot; testaavat itse niiden uintia ja pyytävyyttäkin. Uutta uistimentekijäpolvea edustavat Toni Halme ja Janne Koivisto, jotka ovat suunnitelleet sekä omia uistimia että uudistaneet menestyksellisesti vanhojen mestareiden suunnittelemia malleja.